Топенето на ледовете в Антарктида по време на размножителния сезон на

...
Топенето на ледовете в Антарктида по време на размножителния сезон на
Коментари Харесай

Не ни остава време: Императорските пингвини са застрашени от изчезване

Топенето на ледовете в Антарктида по време на размножителния сезон на императорските пингвини през 2022 година докара до цялостен неуспех на четири от петте размножителни колонии в море Белингсхаузен.

Сателитни фотоси демонстрират, че нито едно от новородените по тези места не е оживяло.

Опустошителното събитие е първият регистриран крах в размножаването на императорските пингвини. Ако ледовете продължат да се топят, в резултат на изменението на климата, учените предизвестяват, че това няма да е последното опустошително събитие.

" Никога до момента не сме виждали императорски пингвини да се развъждат в подобен мащаб в границите на един сезон. Загубата на лед в този район през антарктическото лято направи доста малко евентуално новородените пингвини да оцелеят ", споделя картографът Питър Фретуел от Британската антарктическа работа.

This event, on its own, will completely disrupt the marine food web.
Another tipping point crossed. It can only domino from here on down as we circle the drain of collapse & extinction.
— kevin hester (@iconickevin)
" Знаем, че императорските пингвини са мощно уязвими в изискванията на затоплящ се климат - и актуалните научни данни сочат, че рискови събития, свързани със загуба на морски лед, като това, ще стават все по-чести и необятно публикувани ", обяснява Фретуел.

През по-голямата част от годината към Антарктида има " завивка " от постоянен лед, прикован към сушата. Този лед се образува през април, по време на есента в Южното полукълбо, и се задържа до януари, или до разгара на лятото.

Императорските пингвини се развъждат на тази част от леда, като снасят яйцата си през май и юни.

Инкубационният интервал на императорските пингвини е към 65 дни , само че пиленцата са много безпомощни, до момента в който не се излюпят, т.е. до момента в който не се трансфорат от " бебешки пух " в развити птици, които могат да ср гмуркат и плуват  в ледените антарктически води. 

Размножителният сезон през 2022 година стартира обикновено, изясняват учени. Пингвините снасят яйцата си през есента, инкубират ги и ги излюпват през зимата, разясняват те.

Дойде ли пролетта, настава злополучие за жителите на Антарктида, написа издание Science Alert. До началото на лятото площта на антарктическия морски лед беше най-ниската, записана до този миг. 

Най-силно засегнатият район беше море Белингсхаузен, в западната част на Антарктическия полуостров, където в някои райони се наблюдаваше 100-процентна загуба на площта на въпросния лед.

Всяка година императорските пингвини се връщат в море Белингсхаузен - 5 местности, с цел да снасят яйца и да отглеждат дребните си. Тези животни се разделят на клони обясняват учени и допълват, че всяка група се състои от 650 до 3500 гнездящи двойки. До декември 2022 година четири от тези пет местности са изчезнали, защото ледът, на който са се опирали, се е разтопил във вълните, показва още изданието. Само на един обект, остров Ротшилд, на който има 650 гнездящи двойки, дребните съумяват да се излюпят сполучливо.

Картографът Питър Фретуели и екипът му не откриват следи от останалите новородени. Колониите на императорските пингвини се намират по целия периметър на антарктическия континент.

" Дори в този момент антарктическият лед е с най-ниската си степен за този интервал от годината. Според учените, в случай че тези трендове се запазят, над 90% от колониите на императорските пингвини ще изчезнат до края на XXI век ", обяснява Фретуели. 

" Проучването разкрива връзката сред загубата на лед и унищожаването на екосистемите. Изменението на климата води до размразяване на леда със застрашителни темпове. Вероятно през 2030 година той няма да участва в Арктика ", съобщи физикът Джереми Уилкинсън от Британската антарктическа работа.

" Това е още един сигнален знак за човечеството, политиците би трябвало да работят, с цел да сведат до най-малко въздействието на изменението на климата. Не ни остава време ", предупреждава физикът. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР